Astăzi celebrăm sănătatea – fundamentul unei vieți împlinite și al unei societăți puternice. Fiecare pas spre prevenție, grijă și echilibru este un început sănătos care ne apropie de un viitor mai bun. Să investim în sănătatea noastră, a copiilor noștri și a comunităților din care facem parte. Alegerile pe care le facem azi construiesc speranța de mâine.
Sănătatea e un drept!
„La mulți ani!”, să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient.
❤️❤️❤️
Școala Postliceală ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății!
,,Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul ci și ...perspectiva unui om !”
Elevii noștri, prin activitățile desfășurate în săptămâna Sănătății, au susținut dreptul tuturor oamenilor de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate.
Dreptul la sănătate include 4 elemente esențiale, interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate.
Mulțumiri alese elevilor noștri, pentru profesionalism, implicare și empatie! Ați dat dovadă de calități esențiale profesiei îmbrățișate!
Mulțumim tuturor celor care au grijă de sănătatea noastră!
O primăvară plină de energie, entuziasm şi zâmbete!
Profesia de asistent medical se identifică cu simbolistica ghiocelului: prietenie, speranță, stoicism, puritate și alinare!
Mulțumim fiecărui cadru medical care își dedică întreaga existență binelui omului!
Mulțumim elevilor noștri pentru că au ales să facă parte din familia asistenților medicali!
Echipa Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
Donarea de sânge este un act responsabil, umanitar și cu o puternică încărcătură civică. Donarea de sânge nu este doar un act simplu de generozitate, ci și unul care poate face diferența între viață și moarte pentru cei aflați în nevoie. Fiecare donare de sânge poate salva până la trei vieți, oferindu-le șansa de a trăi, iubi și zâmbi din nou. Poate că nu realizăm întotdeauna impactul imens pe care îl putem avea prin donarea de sânge, dar fiecare picătură contează și poate face o diferență semnificativă.
Mulțumiri alese elevilor noștri pentru responsabilitate, solidaritate și umanitate!
Mulțumiri alese elevilor noștri pentru donarea de sânge, una dintre cele mai prețioase și valoroase alegeri!
🩸❤️🩸❤️🩸♥️🩸♥️🩸♥️🩸♥️🩸♥️🩸♥️🩸♥️🩸♥️
„Sportul te învață să ai caracter, te învață să joci după reguli, te învață să știi ce înseamnă să câștigi și să pierzi – te învață ce este viața.” – Billie Jean King
Școala noastră în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani asigură sprijin profesional la competițiile sportive organizate la nivelul județului Botoșani.
Felicitări sportivilor, mari și mici!
Calitățile și abilitățile unui asistent medical
De cele mai multe ori, alegerea de a deveni asistent medical are în spate motive emoționale, mai precis dorință de a ajuta pe cineva aflat în dificultate. Unele persoane iau decizia de a deveni asistent medical datorita potrivirii intre trăsăturile de personalitate cerute de un astfel de job și abilitățile lor proprii. Indiferent de calificarea aleasa, exista câteva “skill-uri” (cerințe, comportamente) cheie pentru un asistent medical.
Nu îi este teamă și nu se pierde cu firea dacă vede sânge, plăgi.
Este pasionat sau măcar îi place anatomia – studierea fiecărei părți din corpul uman solicită răbdare și curiozitate.
Viteza de reacție – este esențială în meseria de asistent medical, pentru că de câteva secunde de atenție sau de atitudine proactivă poate depinde viață pacientului.
Este empatic – înțelege suferința bolnavului, se pune în locul lui și îi oferă sprijin moral.
Deține excelente abilități de ascultare activă și răbdare – pentru ca interacțiunea cu pacienții să fie una pozitivă, are nevoie să le asculte temerile și să discute deschis, clar și concis cu ei. În același timp, dacă aceștia au nevoie de informații suplimentare, se plâng de dureri sau, din contra, sunt mai irascibili, nu înțeleg din prima procedurile medicale la care vor fi supuși, asistentul trebuie să îi trateze cu respect și cu răbdare.
Integritate și asumarea responsabilității – cele doua calități se completează reciproc și implică un comportament onest din partea asistentului, chiar și în situația în care a făcut o greșeală față de pacient. Vă raporta asistentului sau asistentei șefe, chiar daca exista riscul de a fi sancționat.
Foarte bine organizat – atenția asistentului este concentrată la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Asta înseamnă că trebuie să își organizeze timpul foarte bine în funcție de gravitatea cazurilor, de solicitările medicilor; să fie capabil să treacă rapid de la o sarcină la alta, de exemplu de la administrarea tratamentului la montarea unei branule etc.
Rezistență la stres – fără îndoială că munca de asistentă este solicitantă atât prin numărul de pacienți cât și prin nivelul sarcinilor, iar în subdomenii precum terapie intensivă, bloc operator poate fi epuizantă. În acest context, este important ca asistenta medicală să cunoască câteva tehnici de relaxare precum respirația profundă, relaxarea mușchilor în mod progresiv, să conștientizeze momentul critic și să ia o pauză, astfel încât interacțiunea cu pacienții să nu fie marcată de frustrare, cuvinte tăioase sau alte reacții nepotrivite.
Ușurință în respectarea regulilor, regulamentelor, instrucțiunilor – oricât de multă experiență ar avea, asistenta va urma indicațiile medicului în privință fiecărui pacient și, doar dacă sunt dăunătoare pentru viață pacientului, îl vă informa pe doctor cu privire la riscuri și posibile consecințe. De asemenea, se vș supune regulamentului intern, procedurilor fiecărei instituții în care lucrează pentru a menține o atmosferă agreabilă la locul de muncă.
Nu face discriminări. Mai ales în sistemul de stat, unde categoriile sociale sunt foarte diferite, asistenta vă manifesta un comportament nediscriminatoriu. Spre exemplu, dacă pacientul a condus sub influența alcoolului și s-a ales cu traumatisme grave, asistenta îi vă acorda îngrijiri medicale cu aceeași atenție cu care ar face-o pentru victima accidentului de circulație.
Cunoștinte de calculator – absolut necesare pentru a ține istoricul tratamentului administrat pacienților, pentru a actualiza fișele de observație ale acestora sau pentru a întocmi raportările către Casa de Asigurări. Tehnologia își pune amprenta și în medicină, iar locul documentelor fizice este luat de un sistem electronic de evidență. Orice asistentă care își dorește să evolueze profesional are nevoie să cunoască măcar programul Word din pachetul Office.
Toate visele pe care le făuriţi în aceste zile magice să se împlinească şi drumul străbătut pentru realizarea lor să vă aducă bucurie în inimi, iar în case fericire şi belşug. Bucuria vine din lucruri mărunte… Liniştea vine din suflet… Căldura sărbătorilor vine din inimile noastre…! An nou fericit!
Echipa Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
Crăciun binecuvântat!
Echipa Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
Încalță un copil din spital!_19 decembrie 2024
Dragii noștri elevi, au continuat tradiția școlii, transformându-se în ,,spiridușii Moșului” pentru copilașii internați în secțiile spitalului de pediatrie. Au încălțat copii aflați în suferință și au oferit bunătăți de sărbători, vorbe calde de încurajare și îmbrățișări. Zâmbetele primite la schimb ne determină să ducem tradiția mai departe, iarnă de iarnă, indiferent de provocări.
Mulțumiri alese ,,spiridușilor”, care au dovedit că, profesia de asistent medical presupune UMANITATE.
,,Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”
Mulțumiri alese elevilor noștri care au devenit liantul dintre generozitate și cei în nevoie!
Mulțumim pentru solidaritate, altruism și speranță!
„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.” Florence Nightingale
Stagiul de practică urmăreşte dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor cognitive, formarea şi perfecţionarea competenţelor de specialitate, maturizarea gândirii critice şi rafinarea capacităţii
Formarea clinică se defineşte ca fiind partea din formare prin care asistentul medical generalist învaţă, în cadrul unei echipe, în contact direct cu un individ sănătos sau bolnav şi/sau cu o colectivitate, să organizeze, să acorde şi să evalueze asistenţa medicală global necesară, pe baza cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor dobândite.
Felicitări, dragi elevi,
cărămidă cu cărămidă, veți construi fundația profesională, fără a face rabat la calitate, implicare și dăruire!
SĂPTĂMÂNA ALTFEL-2024
Pe lângă formarea academică, profesia de asistent de farmacie implică empatie, compasiune, abilitatea de a se apropia de pacient și de a înțelege nevoile lui.
Mulțumiri alese doamnei farmacist specialist Oana Huțanu! Mulțumim AMF-IȘTILOR!
Competențele asistentului medical de farmacie
executarea și respectarea normelor privind aprovizionarea, depozitarea, conservarea şi eliberarea produselor farmaceutice și parafarmaceutice;
efectuarea unor operații farmaceutice de bază aplicate la prepararea diverselor forme farmaceutice magistrale și oficinale; respectarea etapelor procesului tehnologic prevăzute în fișa tehnică a produsului farmaceutic, respectiv a procedurilor de executare a unei analize de laborator;
principii de farmacoterapie şi abilități de comunicare cu diferite categorii de pacienți privind posologia OTC-urilor, suplimentelor nutritive, produselor vegetale, utilizarea produselor igienico-cosmetice și asigurarea utilizării corecte a dispozitivelor tehnico-medicale cu aplicabilitate în asistența farmaceutică;
comunicarea cu farmacistul, respectiv cu pacientul, pentru identificarea cazurilor de abuz de medicamente și consilierea pacientului pentru profilaxia diferitelor afecțiuni;
utilizarea în practică a principiilor legale și deontologice pentru rezolvarea problemelor specifice pacienților în drogherie;
evaluarea calității, modului de organizare și de desfășurare a activității drogheriei. Elaborarea unui proiect de îmbunătățire a activității profesionale în drogherie.
SĂPTĂMÂNA ALTFEL-2024
Cunoștințele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporind capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unei victime.
Mulțumim colegilor Comisiei de Nursing, care au desfășurat activități practice de inițiere, conferind responsabilitate profesiei de asistent medical de farmacie. Mulțumim AMF-iștilor boboci pentru receptivitate!
Cu profesionalism, perseverență, dăruire și implicare, ,,călătoria în profesia de asistent medical de farmacie” va fi plină de emoție și experiențe pozitive!
SĂPTĂMÂNA ALTFEL-2024
,,Călătoria” AMG-iștilor boboci va continua, în curând, în învățământul clinic! Stagiul de practică urmăreşte dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor cognitive, formarea şi perfecţionarea competenţelor de specialitate, maturizarea gândirii critice şi rafinarea capacităţii de a aprecia şi de a asuma valori autentice de către viitorii absolvenţi.
Mulțumim colegilor Comisiei de Nursing, și AMG-iștilor ,,experimentați” care au desfășurat activități practice de inițiere, astfel încât ”necunoscutul„ să nu fie ,,atât de necunoscut”! Mulțumim AMG-iștilor boboci pentru receptivitate!
Cu profesionalism, perseverență, dăruire și implicare, ,,călătoria în învățământul clinic” va fi plină de emoție și experiențe pozitive!
Succes și un an nou şcolar cât mai bun!
Școala Postliceală ,,Prof, Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani îşi deschide larg porţile pentru un nou an şcolar, ancorat în realitatea pe care o trăim şi o simţim cu toţii.
Dragi ,, AMG-iști ȘI AMF-iști boboci” ne bucurăm și vă felicităm pentru aceasta alegerea a voastră! Vom încerca să vă transmitem că nu se pierde nimic trăind cu generozitate, noblețe și discreție, hrănind în inimă altruismul, sinceritatea, dreptatea și empatia. Ne dorim să vă regăsiți, descoperiți sau redescoperiți în aceasta profesie nobila.
Dragi ,,AMG-iști și AMF-iști experimentați” ne așteaptă un parcurs complex, la finalul căruia veți deveni, cu toții, asistenți medicali generaliști! Cu toții avem temeri, dar ÎMPREUNĂ trebuie să facem eforturi de a le depăși, să rămânem optimiști și responsabili. Trebuie să nu inducem teama, frustrarea și gândirea negativă, COMUNICÂND pentru cultivarea stării de bine şi de încredere.
Cu toții, trebuie să dovedim înțelepciune, maturitate, toleranță si empatie! Îndrăzniți să visați!
Succes și un an nou şcolar cât mai bun!
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
Am reușit împreună să parcurgem anii de școală COMUNICÂND pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toții am avut temeri, dar ÎMPREUNĂ le-am depășit, am rămas optimiști și responsabili. Ați dovedit înțelepciune, maturitate, toleranță și empatie!
Să aveți ÎNCREDERE în voi și să fiți convinși că ceea ce ați realizat în anii petrecuți pe băncile școlii vor însemna enorm pentru viitorul vostru. Acest lucru trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre.
Vă mulțumim pentru fiecare poveste de viață, pentru că fiecare dintre voi sunteți o poveste cu zâmbete și lacrimi, cu bucurie și tristețe, cu optimism si incertitudini!
Continuați să integrați în profesionalismul vostru DELICATEȚEA, care de fapt este calitatea supremă și cea mai rară a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte: inteligența, bunătatea, altruismul, generozitatea, discreția, mărinimia.
Nu uitați, de asemenea de acel atribut pe care medicina antichității îl asimilează celui mai eficient tratament:,,ZÂMBETUL😁
Fiți umani! Desăvârșiți-vă! Fiți profesioniști!...și ÎNDRĂZNIȚI SĂ VISAȚI!
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
Felicitări dragi absolvenți, asistenți medicali generaliști!
Ați finalizat, cu ”brio”, examenul de certificare a competențelor profesionale!
Ați reușit să cuceriți o nouă treaptă în evoluția profesională! Vă felicităm și ne dorim să nu vă opriți aici, să urcați cu pași încrezători pe scara activității profesionale!
Vă dorim perspective minunate, idei frumoase, succese mari, sănătate multă, încredere în forțele proprii, bunăstare și să fiți mândri de profesia voastră!
Ați fost ”la înălțime”!
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani
Dragi viitori proaspeți asistenți medicali generaliști,
Fiți încrezători în abilitățile voastre, păstrați o atitudine pozitivă și credeți - totul va fi bine!
Succes la examene!
"Emoțiile nu sunt opuse rațiunii. Ele atribuie valoare experiențelor de viață și astfel sunt fundamentul rațiunii."
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani
Graficul de desfășurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenților învățământului postliceal — nivelul 5 de calificare, sesiunea august 2024 (conform OME nr. 6151/2023):
08-09.08.2024 Proba practică
13.08.2024 Proba scrisă
20-21.08.2024 Susținerea proiectului
22.08.2024 Afișarea rezultatelor finale
Donarea de sânge este un act responsabil, umanitar și cu o puternică încărcătură civică. Donarea de sânge nu este doar un act simplu de generozitate, ci și unul care poate face diferența între viață și moarte pentru cei aflați în nevoie. Fiecare donare de sânge poate salva până la trei vieți, oferindu-le șansa de a trăi, iubi și zâmbi din nou. Poate că nu realizăm întotdeauna impactul imens pe care îl putem avea prin donarea de sânge, dar fiecare picătură contează și poate face o diferență semnificativă.
Mulțumiri alese elevilor noștri pentru responsabilitate, solidaritate și umanitate!
Mulțumiri alese elevilor noștri pentru donarea de sânge, una dintre cele mai prețioase și valoroase alegeri!
Copilăria este despre inocență și spirit de joacă, bucurie și libertate!
La mulți ani, copilului din tine!
"În orice sistem, RESURSA UMANĂ este cea mai valoroasă componentă. Cu cât aceasta este mai bine PREGĂTITĂ şi mai DEDICATĂ domeniului în care activează, crezând în el şi având VOCAŢIA necesară, cu atât sistemul este mai puternic şi mai rezilient faţă de provocările continue la care acesta este supus, atât pe plan naţional cât şi internaţional".(Raed Arafat)
Felicitări profesioniștilor din domeniul urgențelor medicale, elevilor noștri și mult succes în nobila misiune dedicată cetățenilor și comunității!
Dragi elevi, ați dat dovadă de profesionalism! Suntem mândri de voi!
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salveaz Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Colegiului Tehnic ,,Gheorghe Asachi” Botoșani! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo?fbid=990774869510300&set=pcb.990775072843613&locale=ro_RO
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salveaz Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului cu Program Sportiv Botoșani! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=986568786597575&set=pcb.986568993264221&locale=ro_RO
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salveaz Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului Teoretic,,Grigore Antipa” Botoșani! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=981971250390662&set=pcb.981971503723970&locale=ro_RO
La mulți ani, dragi asistenți medicali🧑⚕️!
12 mai 2024
Progresul și influența tehnologiei sporesc presiunile asupra asistenților medicali. Sarcina dificilă constă în a pune în acord tehnologia cu latura umană, cu modul uman de a trata pacienții. Nici o mașină nu poate înlocui grija și compasiunea unui asistent medical.
Îngrijirea bolnavilor este o profesie eternă. . . . Așadar, atâta timp cât există oameni, va fi mereu nevoie de grijă, compasiune și înțelegere. Munca asistenților medicali satisface această necesitate.
Asistenții medicali sunt cei care dau speranță și curaj, care înlătură durerea și disperarea, fiind prezenți la cele mai prețioase momente ale vieții, dar și la unele dintre cele mai tragice, ei sunt cei care aud primul scâncet al nou-născutului sau asistă la ultimele respirații ale morții. Asistenții medicali și-au îndeplinit menirea de a proteja sănătatea populației. Și o vor face în continuare cu aceeași vocație și dăruire, pentru că își dublează competenșa și profesionalismul cu UMANITATE și COMPASIUNE.
Zi de zi, voi toți . . . dăruiți tot ce aveți mai bun din cunoștințele voastre, din spiritul vostru de solidaritate și din serviciul vostru pentru a menține și a restabili sănătatea oamenilor. Zi de zi le oferiți celor care au nevoie de îngrijire nu numai ajutorul vostru profesional, ci și mângâiere, care izvorăște din bunăvoința voastră, din angajamentul vostru și din umanismul vostru profund. . . . Sunteți categoria cea mai numeroasă din instituțiile noastre de profil. . . . În fiecare viață salvată, în fiecare copil vaccinat, în fiecare naștere asistată, în fiecare dezbatere pe tema sănătății, în fiecare tratament aplicat, în fiecare pacient care beneficiază din plin de atenție și sprijin se simte prezența eforturilor depuse de personalul mediu sanitar.
Cu gratitudine🫶🩺👏,
https://www.facebook.com/photo/?fbid=979505683970552&set=pcb.979505723970548&locale=ro_RO
E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lăsați lumina să intre în casa sufletului dumneavoastră și vă veți simți cu adevărat împliniți! Paște Fericit!
Echipa Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salveaz Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului Tehnologic Bucecea! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=966474105273710&set=pcb.966474225273698&locale=ro_RO
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salveaz Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului ,,Alexandru cel Bun” Botoșani! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=967155015205619&set=pcb.967155245205596&locale=ro_RO
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salvează Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=964268012160986&set=pcb.964268198827634&locale=ro_RO
În cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salvează Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Liceului Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
https://www.facebook.com/photo?fbid=965280852059702&set=pcb.965281088726345&locale=ro_RO
Școala Postliceală ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății!
,,Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul ci și ...perspectiva unui om !"
Mulțumim tuturor celor care au grijă de sănătatea noastră!❤️🩺🧑⚕️
https://www.facebook.com/photo?fbid=959001856020935&set=pcb.959002132687574&locale=ro_RO
Mulțumim elevilor noștri pentru profesionalism, implicare și empatie!
În contextul creșterii consumului de droguri în România și a impactului consumului de droguri ilegale, observabil acum, aproape pretutindeni, la nivelul școlii s-a desfășurat o activitate a Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog! Activitatea a avut loc în cadrul campaniei „Education First” derulată de specialiștii Antidrog.
Mulțumim reprezentanților Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani!
Mulțumim elevilor noștri!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=942851934302594&set=pcb.942852644302523&locale=ro_RO
Elevii noștri, prin activitățile desfășurate în săptămâna Sănătății, au susținut dreptul tuturor oamenilor de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate.
Dreptul la sănătate include 4 elemente esențiale, interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate.
Mulțumiri alese elevilor noștri, pentru profesionalism, implicare și empatie! Ați dat dovadă de calități esențiale profesiei îmbrățișate!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=961947275726393&set=pcb.961947829059671&locale=ro_RO
O primăvară plină de energie, entuziasm şi zâmbete!
Profesia de asistent medical se identifică cu simbolistica ghiocelului: prietenie, speranță, stoicism, puritate și alinare!
Mulțumim fiecărui cadru medical care își dedică întreaga existență binelui omului!
Mulțumim elevilor noștri pentru că au ales să facă parte din familia asistenților medicali!
Echipa Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani
„Cu cât dobândim mai multă experiență, cu atât putem face mai multe progrese.” Florence Nightingale
Stagiul de practică urmăreşte dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor cognitive, formarea şi perfecţionarea competenţelor de specialitate, maturizarea gândirii critice şi rafinarea capacităţii
Formarea clinică se defineşte ca fiind partea din formare prin care asistentul medical generalist învaţă, în cadrul unei echipe, în contact direct cu un individ sănătos sau bolnav şi/sau cu o colectivitate, să organizeze, să acorde şi să evalueze asistenţa medicală global necesară, pe baza cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor dobândite.
Dragi elevi, pas cu pas, cu profesionalism, perseverență, dăruire și implicare, parcursul dumneavoastră în învățământul clinic/instruirea practică vă oferă emoție și experiențe pozitive!
„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.” Florence Nightingale
19 decembrie 2023
Dragii noștri elevi, au continuat tradiția școlii, transformându-se în ,,spiridușii Moșului” pentru copilașii internați în secțiile spitalului de pediatrie. Au oferit bunătăți de sărbători, vorbe calde de încurajare și îmbrățișări. Zâmbetele primite la schimb ne determină să ducem tradiția mai departe, iarnă de iarnă, indiferent de provocări.
Mulțumiri alese ,,spiridușilor”, care au dovedit că, profesia de asistent medical presupune UMANITATE.
6 decembrie 2023
Cu speranță, empatie și emoție, elevii noștri, au participat la campania ,,Încalță un copil de iarnă”!
Ați reușit să dăruiți căldură fizică și sufletească!
Mulțumiri alese!
Luni, 20 noiembrie 2023, în cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salvează Vieți”, AMG-iștii noștri, boboci și experimentați, au fost mentori pentru elevii Școlii Profesionale de Cooperație Botoșani! Cu toții au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău!”
Joi, 16 noiembrie 2023, în cadrul proiectului educațional ”Primul Ajutor-Salvează Vieți”, AMG-iștii noștri experimentați (anul II și III) au fost mentori pentru AMF-iști și pentru AMG-iștii boboci (anul I)! Elevii noștri, mentori și învățăcei au surprins și au aprofundat.....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
Cunoștințele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporind capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unei victime.
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău”
Vineri, 17 noiembrie 2023, elevii școlii noastre, Școala Postliceală ”Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani au participat la activitatea organizată de DSP Botoșani în parteneriat cu Asociația asistenților medicali comunitari, SJA Botoșani și Centrul ANTIDROG, o activitate civică care a inclus:
Prezentarea depistării rapide a semnelor unui AVC prin metoda FAST, cu posibilitatea intervenției rapide prin 112 și a recuperării neurologice
Manevre de resuscitare cardiorespiratorii (BLS, Basic Life Support și manevra Manevra Heimlich
Riscurile consumului de droguri
Elevii noștri, duc tradiția mai departe, participând cu entuziasm, la toate activitățile destinate viitorilor asistenți medicali!
Felicitări, dragi elevi! Implicându-vă veți deveni mai buni, veți evolua profesional!
Școala Postliceală ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani îşi deschide larg porţile pentru un nou an școlar, ancorat în realitatea pe care o trăim și o simţim cu toţii.
Dragi elevi, vă mulțumim că ați ales această profesie nobilă! Ne dorim să vă regăsiți, descoperiți sau redescoperiți în aceasta profesie nobilă, căreia nu trebuie să-i lipseasca acel atribut pe care medicina antichității îl asimilează celui mai eficient tratament: ZÂMBETUL!
Să aveți încredere în voi și să fiți convinși că ceea ce realizati în anii petrecuți pe băncile școlii va însemna enorm pentru viitorul vostru. Acest lucru trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre. Să fie un an școlar plin de curaj, de încredere și blândețe. Un an de profesionalism, de dăruire și implicare. Un an în care să aducem lumină, să sădim învățare cu rost, să oferim modele și să construim caractere. Un an școlar care să ne aducă din plin mulțumire sufletească!
Succes în noul an, mult spor și putere de munca tuturor!
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani
Dragi absolvenți,AMF și AMG,
Am reușit împreună să parcurgem anii de școală COMUNICÂND pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toții am avut temeri, dar ÎMPREUNĂ le-am depășit, am rămas optimiști și responsabili. Ați dovedit înțelepciune, maturitate, toleranță și empatie!
Să aveți ÎNCREDERE în voi și să fiți convinși că ceea ce ați realizat în anii petrecuți pe băncile școlii vor însemna enorm pentru viitorul vostru. Acest lucru trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre.
FIȚI UMANI! DESĂVÂRȘIȚI-VĂ! FIȚI PROFESIONIȘTI! ÎNDRĂZNIȚI SĂ VISAȚI!
Să ne revedem cu drag şi să ne împărtăşiţi frumoasele voastre poveşti de viaţă!
Colectivul Școlii Postliceale ,,Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus,, Botoșani
12 mai 2023
Astăzi sărbătorim profesia nobilă și profesionalismul dumneavoastră, a celor care salvează vieți și care ajung la sufletul pacientului dând dovadă de empatie, toleranță și căldură!
La mulți ani, dragi asistenți medicali!
Felicitări viitorilor asistenți medicali pentru că au ales această profesie nobilă!
01.06.2023
Copilăria e vârsta la care cea mai profunda bucurie poate fi un zâmbet curat. Copilăria e o lume aparte, plină de lumina și armonie. Să vă bucuraţi de ea, dragi copii!
La mulți ani de 1 Iunie!
E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lăsați lumina să intre în casa sufletului dumneavoastră și vă veți simți cu adevărat împliniți. Paște Fericit!
11 aprilie 2023
Elevii noștri, au păstrat tradiția, oferind, în Săptămâna Patimilor, copiilor internați pe secțiile Spitalului de Pediatrie Botoșani, ”îmbrățișări dulci”! Prin implicare au confirmat calitățile profesiei alese...
Le dorim copilașilor, însănătoșire grabnică și sperăm ca, Sărbătorile Pascale să-i găsească în îmbrățișarea familiei!
8 Martie 2023
8 Martie este o zi plină de zâmbete şi căldură sufletească.
Este Ziua Internaţională a Femeii!
Echipa Școlii Postliceale „Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani urează „LA MULȚI ANI!” tuturor femeilor!
Să păstrați în sufletul și inima Dumneavoastră: verticalitatea, sublimul, puritatea și feminitatea, iar prospețimea acestei primăveri să vă lumineze chipul frumos!
1 martie 2023
Elevii Școlii Postliceale ”Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani au oferit ghiocei doamnelor asistente medicale, întrucât profesia îmbrățișată se identifică cu simbolistica ghiocelului: prietenie, speranță, stoicism, puritate și alinare!
Mulțumim fiecărui cadru medical care își dedică întreaga existență binelui omului!
Mulțumim elevilor noștri pentru că au ales să facă parte din familia asistenților medicali!
O primăvară plină de energie, entuziasm şi zâmbete!
23 februarie 2023
În educarea „puiului de om“, părinții, educatorii și societatea sunt esențiali. Pilonii educației, conduc nemijlocit, ÎMPREUNĂ, spre “dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane în vederea formării unei personalități autonome și creative.
Pentru că în centrul preocupărilor noastre comune se află pregătirea pentru viaţă a copiilor, elevii Școlii Postliceale ”Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani au prezentat părinților elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 1 Unțeni, demonstrații de acordare a primului ajutor în situații diverse și tehnici de resuscitare cardio-respiratorie pe manechin.
Prin acest proiect ne dorim să facem primul pas în schimbarea mentalității și a viziunii despre ceea ce înseamnă să învățăm să ne ajutăm singuri. Plecăm de la premisa clară că e o investiție în copiii noştri, în viitorul lor și în final în salvarea de vieți.
Multumim elevilor noștri! Mulțumim cadrelor didactice!
Mulțumim părinților pentru implicare și receptivitate!
16 februarie 2023
Elevii Școlii Postliceale ”Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani în cadrul Proiectului Educațional ”Primul Ajutor-Salvează Vieți”, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Botoșani și U.P.U. – SMURD Botoșani, au ajuns la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” Botoșani.
Cunoștințele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporind capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unei victime.
Mulțumim cu profund respect și gratitudine tuturor celor implicați în .....”CLIPA CARE FACE DIFERENȚA”!
“ Scopul nostru principal în viață este de a ajuta pe alții. Și dacă nu-i poți ajuta, cel puțin nu le face rău”
Dalai Lama
Asistenții medicali – o voce a sistemelor de sănătate
Meseria de asistent medical, este declarată de multiple prognoze internaționale una dintre cele mai sigure meserii, o meserie a viitorului.
Într-o lume în care tinerii experimentează tot mai des sentimentul de nesiguranță, atunci când se gândesc la viitorul lor profesional, există, totuși, profesii care nu numai că nu sunt expuse riscului de dispariție, dar se și dezvoltă constant. Una dintre aceste profesii este aceea de asistent medical, perspectivele celor care o urmează fiind în continuă extindere.
Alege să fii asistent medical!
Vino, începând cu data de 01.03.2023 la Școala Postliceală ”Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” Botoșani și alege un VIITOR SIGUR!
Dr. Pamela Cipriano, președintele International Council of Nurses (ICN), a adresat câteva gânduri către asistenții medicali din întrega lume:
Astăzi, 15 februarie 2023, împreună cu elevii mei, generaliștii de la B, prin LECTURĂ, am călătorit, într-o manieră holistică prin corpul uman. Incursiunea de astăzi, ne-a sedimentat conceptul structură – funcție, concept esențial pentru prevenirea dezechilibrului funcțional al organismului, într-o societate aflată în dezoltare fulminantă!
Nostalgici, am redevenit copii....și am citit și din Spune-mi CÂTE?
Călătoriți prin LECTURĂ, pentru că lectura este o formare liberă, dar nu în sensul că ne pune într-o formă pregătită dinainte, ci în sensul în care ne dă o formă unică, ne construiește personalitatea, ne creează, ne dă consistenţă, ne face vizibili în lume. Lectura evocă partea divină a creaţiei. Mai mult decât creaţia literară, este în joc crearea şi formarea OMULUI.
Felicitări elevilor noștri!
În perioada iulie-august 2022, elevii noștri, viitori asistenți medicali, au desfășurat activități de promovare a sănătății și de educație sanitară, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Botoșani. Prin intermediul acestui parteneriat, elevii noștri au colectat date necesare despre cetățeni – greutate, înălțime, tensiune arterială și puls – pentru un studiu realizat de DSP în cadrul unei campanii de sănătate.
Mulțumim pentru implicare!
12 mai 2022_Ziua Internațională a Asistentului Medical
Dragi asistenți medicali, la mulți ani!
Să vă bucurați de respectul colegilor, de gratitudinea pacienților și dragostea persoanelor dragi.
Dragi absolvenți de liceu, îndreptați-vă către această profesie nobilă!
Ziua internațională a asistenților medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale.
Asistenții medicali sunt cei care dau speranță și curaj, care înlătură durerea și disperarea, fiind prezenți la cele mai prețioase momente ale vieții, dar și la unele dintre cele mai tragice, ei sunt cei care aud primul scâncet al nou-născutului sau asistă la ultimele respirații ale morții. Asistenții medicali și-au îndeplinit menirea de a proteja sănătatea populației. Și o vor face în continuare cu aceeași vocație și dăruire, pentru că își dublează competența și profesionalismul cu UMANITATE și COMPASIUNE. Au dat dovadă cu prisosință că sunt dedicați unui singur scop, protejarea sănătății semenilor.